Kuchnia

Ciasta i ciastka

ORZECHOWIEC Z MAKIEM

SKŁADNIKI NA CIASTO MIODOWE:

3 szklanki mąki tortowej
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
150 g masła lub margaryny
2/3 szklanki cukru
3 łyżki miodu
2 jajka
SKŁADNIKI NA CIASTO MAKOWE:

4 jajka
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki maku, ziarna
szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

600 ml mleka
2 x budyń śmietankowy, proszek
5 łyżek cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
200 g masła, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ORZECHOWĄ:

200 g orzechów włoskich, posiekanych
75 g masła
5 łyżek cukru
2 łyżki miodu
* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Formę o wym 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z sodą. Masło rozpuszczamy razem z miodem i cukrem, zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Jajka lekko roztrzepujemy i dodajemy do suchych składników. Następnie wlewamy masę miodową i mieszamy, aż ciasto zacznie być jednolite. Dzielimy na połowę i wylepiamy dno foremki. Ciasto może być lekko klejące dlatego można lekko zwilżać dłonie wodą. Na koniec można wyrównać ciasto przejeżdżając po nim np. szklanką. Pieczemy w temp. 175 C przez około 10-15 min do zarumienienia ciasta. Kolejną część wypiekamy w taki sam sposób.
Mąki przesiewamy do miseczki i mieszamy z makiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie powoli dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie łączymy. Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 175 C przez około 25-30 min do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia.
600 ml mleka podgrzewamy razem z cukrem i wanilią. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy. Dodajemy do gorącego mleka i cały czas mieszając gotujemy, aż budyń będzie gęsty. Gotowy owijamy folią i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce ostudzony budyń.
W formie układamy jedną warstwę ciasta miodowego, wykładamy połowę kremu. Następnie ciasto makowe, krem oraz blat miodowy.
W rondelku rozpuszczamy masło razem z cukrem i miodem. Dodajemy orzechy i przez około 5 min gotujemy na niedużym ogniu. Wykładamy na blat miodowy. Po wystudzeniu ciasto wkładamy na całą noc do lodówki. Kroimy ostrym nożem z ząbkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation